Хладноћа и здравље

Последице екстремно ниских спољних температура по здравље

АктуелностиАктуелно
Последице екстремно ниских спољних температура по здравље

Дуже излагање утицају екстремно ниских температура може довести до озбиљних поремећаја здравља, као што су ХИПОТЕРМИЈА и ПРОМРЗЛИНЕ.

1. ХИПОТЕРМИЈА: У ситуацији излагања организма ниској температури он почиње много брже да губи телесну топлоту него што је у стању да је надокнади убрзавањем метаболичких процеса. Продужено излагање хладноћи ће истрошити енергију из постојећих енергетских депоа. Резултат таквог процеса је ХИПОТЕРМИЈА, или абнормално ниска телесна температура. Овакав термички статус утиче како на централни тако и на периферни нервни систем, па жртва хипотермије има проблем са расуђивањем и отежаним кретањем. Ово посебно компликује преживљавање пацијента, с обзиром да се може десити да исти није ни свестан шта му се догађа и да неће бити у стању да ишта преузме како би избегао тотално смрзавање организма. Жртве хипотермије су углавном из групе вулнерабилних категорија становништва (стари и социјално угрожени без адекватне исхране, загревања и одевања; бебе које спавају у недовољно загрејаном простору; особе дуготрајно изложене утицају хладноће, попут бескућника или професионално изложених; особе које конзумирају алкохол и/или халуциногена средства).

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ХИПОТЕМИЈУ?
Претећи знаци хипотермије:

ОДРАСЛИ
Дрхтање, изнемоглост
Конфузивност, утрнуте руке
Губитак памћења, неповезан говор
Поспаност 

ДЕЦА
Светло црвена, хладна кожа
Видни губитак енергије, слабост


ШТА УЧИНИТИ?
Уколико се запази било који од поменутих симптома измерити телесну температуру угрожене особе. У случају да она износи мање од 35°С одмах потражити стручну медицинску помоћ. Уколико нисте у стању да брзо обезбедите исту започните са загревањем особе по следећој процедури:
• Жртву пренети у загрејану просторију или било какав заклон
• Уколико је одећа особе влажна, скинути је
• Прво загрејати централни део тела – груди, врат, главу, коришћењем ћебета (уколико је то могуће, електричног)
• Топли напици могу помоћи у подизању телесне температуре, само уколико је особа свесна и у стању да их конзумира
• Кад се постигне довољно безбедна телесна температура, угрожену особу би требало замотати у суво и загрејано ћебе, укључујући врат и главу
• Што пре доћи до доктора
Особа са озбиљном хипотермијом може бити у бесвесном стању и може се чинити да нема пулса. У том случају одмах затреажити хитну медицинску помоћ.Чак и кад се учини да је наступила смрт, мора се применити кардио-пулмонална реанимација, коју треба наставити истовремено са загревањем жртве, до првог одговора организма, или до доласка стручне помоћи.

2.ПРОМРЗЛИНЕ: Промрзлине су локална акутна оштећења коже и поткожног ткива узроковане хладноћом. Оштећења настају након дужег излагања екстремној хладноћи. Појава промрзлина дешава се у случајевима када је температура околине испод °Ц. Најчешће су захваћени периферни делови тела: нос, уши, прсти, руке и стопала.


КАКО ПРЕПОЗНАТИ ПРОМРЗЛИНЕ?
На прве знаке црвенила и бола на кожи било ког дела тела склонити се са хладноће и заштитити изложену кожу – ово може бити почетак настанка промрзлине. Било који од следећих симптома може указивати на промрзлину:
• Бела или жућкасто-сивкаста обојеност изложене коже
• Кожа са неуобичајеном сензацијом „стезања“ и „увошталости“
• Осећај тупости
Жртва је обично несвесна промена које су у току, тако да обично други примете шта се дешава.

ШТА УЧИНИТИ?
• Уколико сте открили симптоме промрзлине потражите медицинску помоћ
• Како су хипотермија и промрзлине последица изложености хладноћи, детектовати било који знак истовремено развијене хипотермије
• Уколико се ради само о промрзлини и хитна медицинска помоћ није доступна поступити по следећој процедури:
- Особу унети на топло, што пре
- Уколико то није апсолутно неопходно избећи ходање на промрзлим стопалима, јер то може погоршати клиничку слику
- Захваћени екстремитет или други део тела потопити у воду чија температура делује пријатно на неоштећеним деловима коже, никако претопла
- У случају да то није доступно, промрзли део тела може се прислонити уз кожу дела са нормалном температуром. Примера ради, промрзле прсте ставити испод пазуха
- Промрзлине не трљати снегом нити их масирати, јер то може довести до још већих оштећења
- Оштећену кожу не излагати директном, отвореном извору топлоте, као што су пећ, фото лампе, камин, јер ће брзо наступити опекотине

КАКО ПОСТУПАТИ У СЛУЧАЈУ ДА СЕ НАЂЕМО НА ПУТУ У НЕПОКРТНИМ КОЛИМА, А ПОД УТИЦАЈЕМ ЕКСТРЕМНЕ ХЛАДНОЋЕ?

Уколико се због снежне олује нађете у возилу, најбезбедније је остати у њему. Следећи кораци могу осигурати већу безбедност угрожених путника:
- Цело тело, укључујући и главу, покушати да замотамо било чим: додатни делови одеће, ћебад, па чак и новинама
- Остати будан.
- Мотор или грејање у колима укључивати на по 10 минута/сат, уз отварање прозора (прст-два простора), како би се допустио пролив чистог ваздуха. Обезбедити да снег не запушава ауспух, како не би дошло до тровања угљенмоноксидом.
- Упоредо са седењем у колима покретати екстремитете са циљем побољшања циркулације и одржавања телесне топлоте.
- Никако не јести нетопњени снег, јер ће то још више снизити телесну температуру

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА  ИЗЈЗ СРБИЈЕ

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31