Хладноћа - превенција

Здравље и безбедност у условима екстремно ниских температура

За зимски период карактеристичне су ниске температуре ваздуха, али  када температура падне значајно испод нуле потребно је обезбедити одговарајуће услове за очување здравља. Изложеност ниским температурама може довести до низа различитих здравствених проблема који могу озбиљно угрозити здравље, али и угрозити живот посебно деце, старијих особа и хроничних болесника. Следе мали савети како да сачувате своје здравље у условима ниских температура.

ПЛАНИРАЈТЕ УНАПРЕД

Припремите се за ниске температуре и пре почетка зимске сезоне. Обезбедите довољну количину енергената за грејање тако да увек имате залихе за минимум 7 дана у случају временских непогода. За случај нестанка струје обезбедите батеријске лампе и резервне батерије, свеће и шибице. У остави увек имајте резерве хране коју није потребно складиштити у фрижидеру или кувати као што су кекс, крекери, цереалије, конзервисана храна, суво воће. Неопходне су и залихе воде за пиће у случају да дође до смрзавања и пуцања цеви, али набавите и лекове за кућну апотеку посебно уколико неко од укућана редовно користи терапију због хроничних болести.

ПОНАШАЊЕ У КУЋИ

У условима ниских температура потребно је редовно проветравање просторија. Како бисте спречили расипање топлоте избегавајте отварање прозора дуже од неколико минута. Заштитите врата и прозоре тракама, а у просторе између прозора и испод врата ставите ћебад. Обуците се слојевито - ваздух између више слојева одеће одличан је топлотни изолатор. Посебно утоплите стопала. Избегавајте већа физичка напрезања у кући посебно у раним јутарњим и вечерњим сатима. Једите редовно и уносите довољно течости, пре свега топле напитке (супе, чајеви, вода собне температуре) који ће обезбедити одржавање телесне температуре. Не уносите алкохол као ни напитке са високим садржајем кофеина (кафа, газирани напици) с обзиром да утичу на бржи губитак телесне топлоте.

ПОНАШАЊЕ НАПОЉУ

У условима екстремно ниских температура, посебно уколико има ветра, немојте излазити из куће без преке потребе. Ово посебно важи за бебе и децу, труднице, особе старије од 65 година и хроничне болеснике. Приликом изласка напоље обуците се слојевито и обавезно утоплите шаке и стопала (термо, непромочиве рукавице, непромочиве удобне чизме или ципеле са равном петом), ставите капу и шал (ради превенције директног удисања хладног ваздуха у условима екстремно ниских температура покријте нос и уста шалом). Пожељно је да јакна или капут буду непропусни за ветар како би се смањио губитак телесне топлоте. Вуна, свила или полипропиленски унутрашњи слојеви гардеробе боље задржавају топлоту од памучне одеће. Ако приметите повећано знојење, потребно је одмах да пресвучете влажну одећу која узрокује губитак топлоте. Избегавајте боравак на отвореном дуже од 15 минута. Не игноришите дрхтавицу - предуго излагање хладноћи уз појаву дрхтавице знак је за хитан повратак у затворени простор. Треба избегавати тежи физички рад на отвореном и све активности које могу узроковати умарање и убрзано дисање. Уколико радите на отвореном радите спорије и правите паузе у затвореном простору како бисте сачували телесну топлоту.

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30