Недеља здравља уста и зуба

30032016
У Дому здравља

Ове године недеља здравља уста и зуба се одржава од 14. до 23.05.2018. године под слоганом „ЗДРАВИ ЗУБИ У ЗДРАВОЈ ПОРОДИЦИ“ , бројним активностима као што су јавне манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација , а посебно су активна деца предшколског и основношколског узраста, наставници и родитељи.Циљ активности у оквиру кампање је да се укаже на значај породице у формирању здравих стилова живота и активном односу према очувању оралног здравља.

Као носиоци координатор активности, стоматолошка служба дома здравља „Др Ђорђе Бастић“ , васпитачима деце предшколског узраста и наставницима деце основно школског узраста предлаже креативне радионице које би се одржале у поменутом периоду.

Школама и вртићима послати су примери креативних радионица и радне свеске које васпитачи и наставници могу користити у раду са децом током националне недеље здравља уста и зуба.Биће постављене и здравствено васпитне изложбе на дату тему.

ЦИЉЕВИ ОБЕЛЕЖАВАЊА НЕДЕЉЕ ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА СУ:
-Указати на значај оралног здравља и на могућност да се применом адекватних мера добро орално здравље може одржати током читавог живота.
-Утицати на побољшање здравља уста и зуба деце и стварање навике правилног одржавања хигијене и примену мера неопходних за очување оралног здравља.
-Допринети да се повећа број људи са очуваним оралним здрављем.
-Подстицати доносиоце одлука за подршку мерама за унапређење оралног здравља становништва.
-Мобилисати све секторе друштва на заједничке акције које имају за цилхј промоцију оралног здравља.

ОПШТЕ ПРЕПОРУКЕ ЗА ОШУВАЊЕ ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА:
-Одржавање адекватне хигијене-прање зуба ујутру и увече пред спавање, као и после сваког оброка пастама за зубе са флуором и коришћење конца за зубе.
-Посете стоматологу ради редовне контроле , уклањања зубног каменца од стране стоматолога.
-Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана.
-Престанак пушења.
-Престанак конзумирања алкохола.
-Коришћење заштитне опреме за спортске активности-кацига, штитник за зубе...
-Везивање сигурносних појасева у возилу, као и правилно коришћење дечијих ауто седишта.

Недеља здравља уста и зуба под слоганом „ЗДРАВИ ЗУБИ У ЗДРАВОЈ ПОРОДИЦИ“ обележена је у Дому здравља "Др Ђорђе Бастић".. Организована је посета предшколској установи и вртићу "Пчелица" где је др Александра Стаменковић кроз дијалог са децом одржала предавање о каријесу, здравој исхрани и мерама превенције оралних болести.Урађена је мотивација и обука у одржавању оралне хигијене. Посетили смо и нашу апотеку где су пацијентима пружене правовремене информације о оралном здрављу и правилној оралној хигијени.

Стоматолошка служба

IMG b91e456f09a7ac296f5e3641fdf4af0f VIMG 66aba912ff14ce92e1c089bfba1f4d23 V


                                                                                                                  

 

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31