Дан борбе против рака дојке

190318
Национални дан борбе против рака дојке – 20. март

Према Календару јавног здравља 20.март се обележава као Национални дан борбе против рака дојке. Циљ кампање је да се скрене пажња на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке, као и о палијативном збрињавању особа оболелих од ове болести.

Рак дојке је водећа малигна болест код жена како у развијеним, тако и у земљама у развоју. Рак дојке је водећи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији.

У односу на претходни период, забележен је пораст узрасно-специфичних стопа оболевања од 40.године живота, а највише стопе оболевања су забележене у најстаријим узрастима - од 60. до 74.године живота.

Уколико се рак дојке открије у раној фази, када су промене непалпабилне, односно неопипљиве, или када је величина тумора мања од 1 цм, уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се ова болест открије у касној фази, са већ постојећим ближим или удаљеним метастазама.

До данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци настанка рака дојке, тако да рано откривање остаје камен темељац контроле ове болести. Сматра се да је настанак рака дојке мултифакторијалног порекла и да бројни ризикофактори делују удружено. Најчешће помињани су: наследне предиспозиције, рана прва менструација, касна менопауза, нерађање деце или рађање деце у каснијој животној доби, недојење деце, хормонска терапија, неправилна исхрана, недовољна физичка активност, гојазност, итд.

Имајући у виду високу вероватноћу преживљавања и бољи квалитет живота жена код рано откривеног карцинома дојке веома је важно спроводити:

  • самопреглед дојке, који свака жена у генеративном периоду треба да ради једном месечно;
  • спроводи се превентивни клинички преглед код изабраног гинеколога једном годишње;
  • после клиничког прегледа примењује се ултразвук, а у индикованим случајевима и мамографија.

Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.

Организованим скринингом на рак дојке мамографским прегледом ове године обухваћене су жене старости од 45-69 година живота.

Мамографија за рано откривање карцинома дојке се ради у циљу откривања клинички скривених карцинома и ради се на сваке 2 године, након 40.године живота.

Клиничка мамографија се ради у случају откривања нејасних случајева код пацијенткиња које имају симптоме.                                                                

 

                                                                                                        Др Корнелиа Хушћи Шерегељ

                                                                                                                      радиолог

 

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29