Исхрана
Светски дан дијабетеса 14 Новембар
Особе које имају дијабетес као и они који су у ризику да их добију препоручује им се смањење заслађених пића и хране са додатком шећера.
Месо и јаја: Предност имају мршава меса, кувана или печена на роштиљу.
Масти: Скидати видљиве масти, уља само ради поправке укуса.
Хлеб: Преност има грахам, црни или ражени хлеб.
Поврће: Зелено лиснато поврће у сировом стању, кромпир и поврће богато скробом свести на најмању меру.
Воће:Сочно воће, свеже или замрзнуто,богато целулозом, изузети коштуњаво воће, сушено воће,пекмезе....
Зачини: Јаки зачини, који повећавају апетит ( љуте папричице, феферони, бибер ) - избегавати.
Алкохолна пића: Једно пиће дневно за жене, за мушкарце два пића дневно. Радије узимати незаслађене благе биљне чајеве, природно цеђене сокове и минералну воду.
Оброке и ужине узимати у одговарајуће време.
Позивају се сви грађани да дана 14.11.2019. у 10 часова дођу на едукацију Дома здравља у просторије Дома пензионера Србобран.