ИСХРАНА БЕБА У ПРВОЈ ГОДИНИ

 
Данас педијатри, у принципу, препоручују да се беба доји или храни адаптираним млеком искључиво првих шест месеци њеног живота. Када ваша беба буде показала да је спремна за нешто друго сем млека, можете је поступно упознати са великим избором хране.


ИСХРАНА БЕБА ОД 6 ДО 8 МЕСЕЦА


Најбоље за вашу бебу је да се полако уводе немлечне намирнице (поврће и воће). Обично се даје једна врста воћа, јабука, банана, бресква, шаргарепа, бундева у виду сока и то недељу дана постепено повећавајући количину. На пример: први дан сок од исцеђене јабуке дати ујутру или у периоду ужине, после сисања, две кашикице, следећи дан дозу повећати на 4 кашике, па 8, 16 и 32 кашикица. Касније када уведете две намирнице по истом принципу можете давати и њихову мешавину. Сваку нову намирницу дајте у преподневним часовима да би се до краја дана могле уочити алергијске реакције, ако их васа беба буде имала. Навикавање на један укус треба да траје недељу дана. У случају одбијања тог дана прекинути давање и сутрадан почети са истом намирницом. Уколико Ваша беба и даље одбија неке намирнице, толеришите, покушајте са увођењем неке друге намирнице па након извесног времена покушајте поново. Намирнице погодне за овај узраст су:
Воће - јабука, крушка, бресква, банана, бундева: у облику кашице или исцеђеног сока
Поврће - кромпир, шаргарепа, броколи и каша од пиринча
Супа од немасног меса или пилетине
Тврдо кувано жуманце се уводи постепено по четвртину више сваке недеље. Када се уведе цело треба га давати 3 пута недељно и тај дан се изоставља месо.
После оброка и између оброка беби понудити прокувану воду.

Због појаве могућих алергијских реакција не давати следеће:
свеж парадајз
јагодичасто воће (јагода, малина, купина)
цитрусно воће (наранџа, лимун, киви, мандарина, грејпфрут)
коштуњаво воце (орах, лешник, бадем)
чоколада, еурокрем, мед и квасац
кукуруз, пшеница
риба, шкољке, беланце јајета, кравље млеко, храну са конзервансима
Кукуруз, пшеницу не давати до краја 6. месеца (кекс, гриз, хлеб). Јагодичасто и коштуњаво воће, рибу, шкољке, храну са конзервансима не давати до краја 1. године живота.
Овде је потребно нагласити да се увођење кашица дозвољава и раније, од 4. месеца живота и то код деце која из било ког разлога нису на природној исхрани мајчиним млеком.
Код деце код којих је рутинском анализом крве слике уочена малокрвност, у овом периоду се може увести пилећа џигерица као један од одличних извора гвожђа. Гвожђе је изузетно значајно за опште станеј организма, имунитет и касније за интелектуални развој детета. Бројне студије су показале да деца код којих је ниво гвожђа у крви нормалан имају бољи успех у току школовања. 
   


                                                  ИСХРАНА БЕБА ИЗМЕЂУ 8 И 9 МЕСЕЦА

Дојење се и даље одржава али обрнутим редоследом. Прво се даје чврста храна а на крају оброка се понуди подој колико васа беба жели. Уводи се постепено нова храна:
Поврће - шпинат, тиквице, карфиол
    Млечни производи - јогурт, сир, кисело млеко, кефир и павлака
    Месо – кувано месо, телетина, јагнетина. Свињско месо се не даје до годину дана.

У овом периоду требали бисте већ формирати оброке (доручак, ужина, ручак, ужина и вечера) који це бити основа за даљи живот вашег детета. Полако можете уместо миксања гњечити храну вашој беби. Ако је могуце једите заједно са вашом бебом да би се учила социјализацији и понашању.

                                                  ИСХРАНА БЕБА ПРЕКО 10 МЕСЕЦИ

Дојење се и даље одржава. Уводе се нове намирнице:
Поврће – грашак, купус, боранија, лук, пасуљ и сочиво
Месо - млевено јунеће
Воће - у свежем облику јабуке, крушке, кајсије и брескве

                                                  ИСХРАНА БЕБА ПОСЛЕ 12 МЕСЕЦИ

Дојите по вашој жељи и најважније по жељи ваше бебе 2-3 пута дневно. Немојте ограничавати унос воћа и поврћа, унос хране ће одредити ваша беба, количина њеног апетита и дневних активности. Немојте давати беби течност у току оброка. Више од 500 - ¬700мл крављег млека на дан је непотребно за вашу бебу.

По ницању првих зубића играјте се са Вашом бебом, дајте јој четкицу за зуба да би се полако стварала навика прања зуба ујутру и увеце. Беби ће сигурно бити забавније уколико то будете радили заједно.

За сва питања на која нисмо успели да одговоримо овим путем слободно нас питајте у Саветовалишту за бебе Дома здравља.


НАПОМЕНА: након увођења крављег млека  па све до краја 2. године живота детету се даје пуномасно кравље млеко (2.8%, 3.2%) због високог садржаја масти неопходних за правилан развој можданог ткива и структура ока.

 

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31