Карцином грлића материце

DSC 0708 1024x683
Европска недеља

 Петнаест година уназад, обележава се Европска недеља превенције рака грлића материце, треће недеље јануара. Циљ обележавања је да се подигне свест жена о раку грлића материце, као и о мерама превенције. Порука је, да карцином грлића материце јесте малигна (злоћудна) болест, али се може спречити. С тога је слоган 15. Европске недеље: „Боље спречити него лечити, редовном контролом победићемо карцином грлића материце“.


Kада је реч о обољевању и умирању од ове болести, Србија је на неславном 5. месту у свету. Годишње око 1000 жена се разболи од карцинома, а 500 их умре, најчешће у старосној доби 35 – 59 година, а последњих година је примећено да се најчешће јавља и у доби од 15. до 49. године.


Болест је у првој фази без симптома, или су они неспецифични, због чега се жене најчешће јаве када је болест већ увелико напредовала. Симптоми који могу да упозоре на обољење су неуобичајен вагинални исцедак, крварење мимо менструалног циклуса, продужена и обилнија менструална крварења, крварења током и након односа, нелагодности при мокрењу, бол у малој карлици...
Појави карцинома грлића материце доприносе гениталне инфекције, нарочито дуготрајна инфекција високоризичним типовима ХПВ ( хумани папилома вирус), сексуалне навике - рано ступање у сексуалне односе ( пре 16. године ), слаб имуни систем, пушење, повећана телесна тежина, сексуални односи без заштите, социо-економски лоши услови, стресни догађаји, промискуитетно понашање...


С обзиром да је потребно много година да промене на грлићу материце изазване вирусом прерасту у карцином, да је исти излечив уколико се на време жена јави на преглед, да су доступне мере превенције, апелујем свим женама, нарочито наше општине да се јављају у наш диспанзер за жене како би се спровели редовни превентивни прегледи, са узимање папа бриса који је једноставан и безболан.

                                                                                                               

                                                                                                                    Снежана др Ерцег

                                                                                                                   Спец.гинекологије

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31