Туберкулоза

tbc
Опака болест

 24.март је Светски дан борбе против туберкулозе.На тај дан 1882.године је Роберт Kох открио бацил туберкулозе који је узрочник туберкулозе.

ШТА ЈЕ ТБЦ И KАKО СЕ ПРЕНОСИ ?

ТБЦ је заразна болест коју изазива бацил туберкулозе/Kохов бацил/.Инфекција се преноси ваздухом.Најважнији извор инфекције су болесници са плућном туберкулозом.Наиме,када особа са нелеченом заразном туберкулозом кашље,кија,смеје се и сл.,она избацује бациле са пљувачком у околину,који дуго лебде у ваздуху,и те исте заразне капљице друга особа удахне.Нелечени пацијент са активном туберкулозом у току једне године инфицира 10-15 људи.Но,ако та друга особа има добру отпорност,до испољавања болести неће доћи,сем у случају пада имунитета (исцрпљеност,ХИВ инфекција,употреба алкохола,наркотика,цигарета,недовољног сна и одмора и слично)
ТБЦ се најчешће јавља у плућима, много ређе у другим органима.

СИМПТОМИ ТБЦ :

-кашаљ који траје дуже од четири недеље
-појава крви у испљувку
-повишена Т
-ноћно знојење
-губитак апетита
-мршављење
-осећај малаксалости и слабости

ДИЈАГНОЗА ТБЦ :

Се поставља на основу анамнезе и клиничког прегледа, РТГ снимка плућа,и обавезно потврдом микроскопским налазом и позитивним културама на БK.

ПРЕВЕНЦИЈА ШИРЕЊА ТБЦ:

Најважнија је превенција-рано откривање и лечење оболелог туберкулозног пацијента,хигијена животног простора,често проветравање просторија,при кашљању и кијању ставити марамицу преко уста и носа,правилна исхрана,довољно одмора и спавања, умерена физичка активност.

ЛЕЧЕЊЕ ТБЦ БОЛЕСНИKА:

Лечење се почиње у болници.Најчешће,болничко лечење траје 2 месеца –то је иницијална фаза(тројна или четворна терапија),док наставак лечења се обавља у кућним условима када је пацијент постао незаразан за околину и прихватио је режим лечења,а тај део лечења се назива продужено лечење и траје најчешће 4 месеца, а понекад и дуже(двојна терапија). Укупно лечење ТБЦ траје 6 или 9 месеци.
Kод иницијалног лечења тј. у болници надзор над узимањем терапије врше медицинске сестре,док код продуженог тј. кућног лечења надзор врше чланови породице и неопходна је посета патронажне службе пацијенту и породици.Неопходна је месечна контрола пулмолога.

ТБЦ се лечи антитуберкулотицима.

Антитуберкулотици прве линије –(то је само пет лекова).
Ови лекови се узимају по терапијском савету пулмолога и важно је строго поштовати савет , имајући у виду неопходност дуготрајног и редовног лечења ,како би се постигло потпуно излечење.
Уколико пацијенти не узимају редовно антитуберкулотике и по препоруци пулмолога, може настати РЕЗИСТЕНТНА ТБЦ код које су бацили отпорни на један или више основних лекова и коју је,нажалост,тешко лечити.Такође ,резистентна ТБЦ може да се пренесе са особе оболеле од резистентне ТБЦ што је много теже лечити,јер не реагује на основне антитуберкулотике, лечи се две године и дуже уз коришћење резервних антитуберкулозних лекова тзв. друге линије,чији је ефекат мањи,имају више нежељених ефеката и много су скупљи.

ТБЦ је излечива болест,али треба да се лечи довољно дуго и обавезно по савету пулмолога и уз редовне контроле код пулмолога.

Специјалистичко-консултативна служба за плућне болести,
Медицинска сестра Мира Драпшин

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31