Светски дан срца

290817
Ојачајте своје срце - позив

 Светски дан срца , 29.септембрa 2020 год. обележава се под слоганом :  

„ Свим срцем за здраво срце”.  Дом здравља „Ђорђе Бастић“  Србобран , превенцијом кардиоваскуларних болести има за циљ да пацијентима укаже на важност примарне превенције и благовремене и континуиране контроле свих оних фактора ризика који су и  доминантно одговорни за настанак  болести  срца  и крвних  судова . Уношењем  само неколико малих промена у наш живот, можемо смањити ризик од срчаних  и  можданих  удара , као  и  побољшати  квалитет живота и пружити добар пример следећој генерацији.

 

             Савети за превенцију болести срца и крвних судова

 

            Болести срца и крвних судова представљају водећи узрок смрти у свету, али то не значи да треба да их прихватимо као своју судбину. Иако немамо моћ да променимо неке од фактора ризика - као што су наслеђе, пол или старост - постоје кључни кораци за превенцију .

     Већина кардиоваскуларних болести је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест.

 

       Савети како да сачувате своје срце:

    Правилно се храните.Будите физички активни .Редовно контролишите висину свог крвног притиска ,ниво холестерола и глукозе у крви. Престаните са пушењем и заштитите се од дувана.

      Уколико би се придржавали ових савета, према подацима Светске федерације за срце, чак  85%  превремених смртних исхода  узрокованих кардиоваскуларним  обољењима , би се могло избећи.

Живимо у времену пандемије  COVID-19  која је оптеретила  здравствене системе, здравствене раднике и подигла ниво индивидуалне одговорности за сопствено здравље и здравље целокупног друштва. 

Зато ове године, 29. септембра, кампања поводом обележавања Светског дана срца истиче  значај болести срца и крвних судова, које су водећи узрок смрти у свету. COVID-19 нарочито угрожава срчане болеснике и ставља их под  двоструки ризик. С једне стране, срчани болесници су већ нарушеног здравља, а ако се инфицирају вирусом SARS-CоV-2, ризик да развију тежу клиничку слику COVID-19 је већи.

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31