Национални дан без дувана

 155
Обележава се 31. јануар

Национални дан без дувана обележава се сваке године 31. јануара и ове године под слоганом: „365 дана без дувана“.

Цигарете су најчешће коришћени дувански производ у великом броју земаља у свету. Последице  пушења цигарета резултат су излагања организма бројним штетним материјама путем употребе дувана и изложености дуванском диму из окружења. Дувански дим из цигарета садржи преко 7000 различитих хемијских једињења међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље као што су цијановодоник, угљен-моноксид или амонијак, а више од 70 хемијских супстанци је канцерогено.

Пушење и изложеност дуванском диму (али и наталоженом аеросолу у затвореном простору где је дозвољено пушење) представља најштетнији фактор ризика у понашању, јер је истовремено повезан са 4 најчешће групе хроничних незаразних болести – кардиоваскуларним и цереброваскуларним болестима, малигним болестима - рак (плућа, усана, усне шупљине и ждрела, гркљана, једњака, желуца, дебелог црева, јетре, гуштераче, бубрега, мокраћне бешике, мокраћних путева, грлића материце, крви - акутна мијелоидна леукемија...), хроничним опструктивним болестима плућа (хронични бронхитис и емфизем) и дијабетесом. Такође, описане су бројне последице пушења и изложености дуванском диму по: репродуктивно здравље (смањена способност зачећа код оба пола); здравље трудноће (чешће одлубљивање плаценте, ванматерична трудноћа, спонтани побачај...); здравље плода и новорођенчади (мртворођеност, смањена телесна маса и обим главе, расцеп непца, изненадна смрт одојчеда – СИДС...); здравље и развојне карактеристике деце (чешће упале средњег ува, астма, алергије, смањење школских постигнућа...).

У свету, према последњим проценама Светске здравствене организације (СЗО), постоји 1,25 милијарди одраслих корисника дувана. Трендови у 2022. показују континуирани пад стопе употребе дувана на глобалном нивоу. Са око 1 од 5 одраслих људи широм света који конзумира дуван, у поређењу са 1 од 3 у 2000. години. Последњи извештај СЗО показује да 150 земаља успешно смањује употребу дувана. Бразил и Холандија бележе успех након што су примениле мере контроле дувана МПОWЕР, при чему је Бразил остварио релативно смањење за 35% од 2010. године, а Холандија је на граници достизања циља смањења раширености пушења  за 30%.

Пушење међу одраслима у Србији (последњи подаци на репрезентативном узорку)

Резултати последњег Истраживања здравља становништва Србије из 2019. године показују да у је у нашој земљи пушило 31,9% становника Србије старијих од 15 година. Највећи број пушача налази се у старосној групи 45 – 54 године, њих 41,3%, али забрињава податак да чак 14,4% укупног броја пушача у нашој земљи припада популацији старости између 15 и 19 година, што одговара средњошколском периоду.

Пушење међу адолесцентима у Србији (последњи подаци на репрезентативном узорку)

Према најновијем истраживању ХБСЦ Сербиа (Хеалтх Бехавиоур ин Сцхоол-Агед Цхилдрен), међу ученицима В и ВИИ разреда основне школе и И разреда средње школе у Србији у 2022. години:

- Цигарете је бар једном током живота пушило 15,1% ученика (14,5% дечака и 15,6% девојчица) В и ВИИ разреда основне школе и И разреда средње школе;

- Сваки десети ученик В и ВИИ разреда основне школе и И разреда средње школе пуши цигарете (10,2%), са разликама у односу на узраст.

- Електронске цигарете бар једном током живота пробао је сваки пети ученик (20,8%) В и ВИИ разреда основне школе и И разреда средње школе (19,7% дечака и 18,4% девојчица), са највећом учесталошћу међу дечацима првог разреда средњих школа (30,6%)

- Сваки 5. ученик И разреда средњих школа (19,9%), према критеријумима дефинисаним истраживањем, спада у кориснике електронских цигарета.

Под електронским цигаретама се подразумевају електронски системи за допремање никотина, односно, уређаји који функционишу тако што се тзв. е-течност загрева путем батерије и претвара у аеросол који се потом удише. Од времена појављивања на тржишту изглед и дизајн електронских цигарета се стално мења, што се одражава и на и њихове фармаколошке и токсиколошке карактеристике. У претходној деценији, популарност и учесталост употребе електронских цигарета међу младима је значајно порасла, делом и због тога што млади нису у довољној мери свесни ризика повезаних са употребом ових производа. Популарности и потцењивању ризика међу младима значајно доприносе и ароме које повећавају интересовање за коришћење електронских цигарета међу адолесцентима и младим одраслима који не пуше. Истраживања сугеришу да за адолесценте и младе одрасле, електронске цигарете могу послужити као улазни производ ка будућем започињању пушења цигарета. Аеросоли електронских цигарета садрже токсична једињења и могу олакшати зависност од никотина, а један од проблема повезан са употребом ових производа је и то што млади који користе електронске цигарете имају већу вероватноћу да почну да пуше цигарете.

http://izjzv.org.rs

 

ДЗ СРБОБРАН 

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31