Настанак зависности

zavisnost
Превенција настанка 

Битну улогу у читавом процесу борбе против наркоманије играју родитељи, који имају пресудан утицај на формирање исправних или погрешних ставова код деце у развоју.
Уколико ту улогу родитељи у погрешном тренутку повере средини у којој дете живи, односно њиховим вршњацима велике су шансе да ће такво дете бити подложно свим изазовима које савремено доба нуди деци а које подразумева дроге.
У свакој школи, одељењу има оних који већ имају искуства са психоактивним супсатнцама, који из више разлога имају тенденцију да прошире круг корисника. Дрога се нуди спонатано, најчешће марихуана , наглашавају се њени „безазлени“утицаји опуштања и побољашање расположења. Прво узимање психоактивне супстанце је бесплатно, дрога је на дохват руке.
Питање става према дрогама и алкохолу је битно питање о којем брачни партнери треба да расправе и да формирају заједнички став. Неопходно је да се родитељи упознају са својствима психоактивних супстанци која се деци нуде и њиховим негативним последицама . То знање је неоходно пренети на дете и помоћи детету да својим ауторитетом изгради споствени негативни став према дрогама. Деца од родитеља морају да науче како да се носе у ситуацији када им се дрога нуди, како да направе правилан избор, односно како да одбију дрогу и оног који је нуди.
У васпитавању је неопходно да родитељи имају усаглашне ставове и доследне ставове по свим питањима. Ако је један родитељ захтеван а други попустљив, дете не може да изгради систем вредности шта је добро а шта не. Често родитељи преко деце покушавају да реализују свеоје неостварене жеље чиме деци постављају нереалне и мучне захтеве, што код деце изазива бунт, психичко оптерећење, тешкоће у прихватању улоге зреле и одговорне особе.
Такође нови психосексуални идентитет, већи захтеви социјалне околине чине период адолесценције бурним И плодним за јављање психичких сметњи и тегоба. Стапање сопственог идентитета адолесцент са групним идентитетом вршњака говори о недостатку чвршћих веза у породици, која детету током развоја није дала довољно осећај сопствене вредности.
Оно што је заједничко свим породицанма које имају проблем са психоактвном супстанцом је да су детету дали или превише или премало. Превише слободе, права, поврења. Премало одговорности, дужности ,обавеза. Да би деца развила осећај одговорности неопходно је захтевати а не само испуњавати њихове жеље.
Неколико сугестија родитељима:
   1. Образујете се, научите чињенице о дрогама и алкохолу и пренесите то знање свом детету
   2. Научите све о штетним последицама злоупотребе дрога. Едукујте своје дете о штетним последицама     дрогирања, нарочито адолесцента, који мора да стекне лични, друштвени, академски и професионални статус да   би постао продуктиван и одговоран одрастао човек.
  3. Разговарајте често и почните од малена да му говорите о штетности дрога, поготово о штетним последицама.
  4. Искористите повремене едукативне емисије да о њима продискутујете са својим дететом.
  5. Схватите да ће се ваше дете срести са дрогом код својих вршњака. Помозите му да се припреми на то и охрабрујте отворен дијалог о томе.
  6. Започните разговор о дрогама и алкохолу. Покажите свој ауторитет и став у моменту када код друге особе додје до прекомерене употребе лекова, алкохола или дрога, вожње у припитом стању и слично.Кроз своје поступке шаљете детету пороку. Будите позитиван и исправан модел.
  7. Направите и форсирајте јасна правила. Не треба вам мноштво правила, али стално инсистирајте на мањем броју са праведним и не драстичним последицама уколико се дете њих не придржава
  8. Немојте се трудити да будете најбољи пријатељ свом детету, деца могу имати много добрих пријатеља, али само једног или два родитеља. Ако му ви нисте родитељ, ко је?
  9. Штитити дете значи поставити границе. Тешко је рећи “не” оном кога волите, ипак и то морате понекад да учините. Ваше дете ће протестовати, гунђати, опирати се, али једног дана, када изадје из пубертета и безбедно прође период адолесценције, рећи ће вам да схата зашто сте то учинили. Биће вам захално што сте га заштитили и сачували од тешких изазова са којима се данас у свету сва деца сусрећу.

Коришћена литература др Боро Лазић “То може бити и ваше дете”

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30