1. октобар
Међународни дан старијих особа
Побрините се да једете довољно:
Храна богата скробом и дијетним влакнима
Хлеб, пиринач, тестенине, пахуљице и кромпир су добри примери. У исто време су намирнице са
смањеним садржајем масти и намирнице богате важним хранљивим састојцима: протеинима,
витаминима и минералима. Влакна у њима спречавају затвор који је чест међу особама старије
животне доби. Пасуљ, грашак, сочиво, воће и поврће су такође извори дијетних влакана.
Храна богата гвожђем
Најзначајнији извор гвожђа јесте црвено месо. Оно се такође налази и у махунаркама
(грашак, сочиво, пасуљ), сардинама и туњевини, жуманцету јајета, тамно зеленом поврћу и
пахуљицама, нарочито оним обогаћеним минералима и витаминима. Џигерица је такође
значајан извор гвожђа и треба једном недељно да се нађе на Вашем јеловнику. Избегавајте
да пијете кафу и чајеве када конзумирате храну богату гвожђем, то може смањити усвајање
гвожђа из намирница. Уместо тога, препоручује се да пијете свеже цеђене сокове богате
витамином Ц.
Храна са високим садржајем фолне коселине
Ова храна помаже у одржању доброг здравља у старијој животној доби. Значајан извор фолне
киселине су зелено поврће, неглазирани пиринач, као и хлеб од тамног брашна и пахуљице са
додатим минералима и витаминима.
Храна богата калцијумом
Остеопороза је један од главних здравствених проблема старијих особа, нарочито жена.
Густина коштаног ткива се смањује а ризик од прелома расте. Добар извор калцијума су млечни
производи као што су млеко, сир и јогурт. Обратите пажњу да бирате млечне производе са
смањеним садржајем млечне масти или да повремено користите мале количине млечних
производа са високим садржајем млечних масноћа. Калцијум се такође налази и у
конзервираним сардинама (са ситним костима), лиснатом зеленом поврћу (броколи, купус) као и
производима од соје.
Пијте довољне количине воде
Веома је важно да пијете довољно воде у току дана. Наш организам захтева воду да би
нормално функционисао. Такође, неопходне су довољне количине воде да би се спречио
затвор. Препоручује се да се дневно попије између 6-8 чаша воде или друге течност да би се
избегла дехидратација организма. Наравно уколико временске прилике или појачана физичка
активност захтевају, тада је унос течности још већи. Знаци који нам говоре да нисмо унели
довољно течности у наш организам су: тамна боја мокраће, учестале главобоље, конфузија,
преосетљивост, смањена концетрација.
Смањите унос соли
Дневни унос соли треба ограничити на 5г. Највећи проценат унете соли се већ налази у храни,
нарочито оној индустријски прерађеној. Трудите се да не додајете превише соли у току
припремања хране, или приликом конзумирања (за столом). Особе са повишеним притиском би
требале да ограниче унес соли на 3г дневно.
ТИМ ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА