Дан менталног здравља

147
Светски дан менталног здравља 10.октобар

Скоро милијарду људи живи са неким менталним поремећајем, три милиона људи умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, пандемија ЦОВИД-19 која је погодила милијарде људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље.

Обележавање Светског дана менталног здравља пружиће могућности, првенствено онлајн с обзиром на пандемију ЦОВИД-19, да сви ми учинимо нешто конкретно: као појединци можемо предузети конкретне акције у циљу очувања сопственог менталног здравља и пружању подршке пријатељима и породици; као послодавци можемо да предузмемо кораке ка успостављању велнес програма за запослене; као креатори политика можемо да се обавежемо на успостављање или проширење капацитета служби за ментално здравље; и као новинари можемо да промовишемо примере добре праксе како би заштита менталног здравља постала стварност за све.

Ове године је обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље”, посвећено заговарању за повећање инвестиција у ментално здравље, с обзиром на чињеницу да земље троше у просеку само 2% буџета намењеног здрављу на унапређење менталног здравља.

Током пандемије ЦОВИД-19 земље су пронашле иновативне начине за пружање услуга у циљу заштите менталног здравља, а никле су и иницијативе за јачање психосоцијалне подршке оболелима од менталних поремећаја.

Kако да се носите са новом ситуацијом током епидемије корона вируса.
Будите свесни стресора који могу негативно утицати на ментално здравље као што су финансијски губици-одсуство са посла,стигматизација у случају сумње или заражености вирусом као И анксиозност И фрустрација при враћању регуларним активностима.
Препоручене мере социјалне изолације дају најбоље резултате у борби против епидемије, али доносе и промене у рутинама за све чланове породице.Природно је да осећате страх и узнемиреност, то је нормална реакција на стање кризе и неизвесности.Деца такође могу да се осећају збуњено, тужно, уплашено и забринуто.Они имају много мање искуства од вас, а тиме и мање стратегија за ношење са кризном ситуацијом. Стога ево неколико предлога који вам могу помоћи да се лакше организујете и пребродите изазове епидемије.
Овладајте својим временом и даном.

Уведите ред у своје дневне активности - направите план активности за целу недељу.
Структура ће и вама и вашој деци пружити осећај сигурности и треба да буде најсличнија начину животу који сте водили и пре епидемије
, колико је то могуће.Овај план можете направити заједно са децом и ставити на видљиво место како би био доступан свим укућанима.
Брините о себи, редовно се храните, вежбајте, спавајте довољно и смањите све друге изворе стреса.
Чините ствари које вам враћају контролу над сопственим животом.

Посветите се активностима које поправљају расположење.То може бити слушање музике, филм, добра књига, хоби за који нисте имали времена раније. Будите проактивни јер такав став вам даје моћ и контролу над неизвесном ситуацијом. Такође, брига о себи вам неће помоћи само да останете здрави већ ће вам помоћи да останете прибрани и фокусирани како бисте могли да бринете о деци на адекватан начин.

Сачувајте себе од негативних информација и претераног праћења вести, не дозволите да вас преплаве информације о развоју епидемије.
Не устручавајте се да потражите помоћ стручњака уколико не успевате да се сами изборите са страхом и узнемиреношћу

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31